joi, 30 ianuarie 2014

FOTO FABULOS!!! Un student arab are SUPER masini de 12 mil. dolari in garaj! Nici la Top Gear nu vezi asa ceva!

FOTO FABULOS!!! Un student arab are SUPER masini de 12 mil. dolari in garaj! Nici la Top Gear nu vezi asa ceva!

Asa arata un playboy adevarat in Arabia Saudita. Are zeci de super masini de ultima generatie pentru care plateste zeci de milioane de dolari.

 FOTO FABULOS!!! Un student arab are SUPER masini de 12 mil. dolari in garaj! Nici la Top Gear nu vezi asa ceva!
Dhiaa Al-Essa e din Arabia Saudita, are 22 de ani si e student. Isi trieste viata la maxim cu super masinile sale. Bineinteles, nu e orice student. E fiul miliardarului Mohammed Al-Essa, cel care a platit 153.000 de dolari pentru ca fiul sau sa poata folosi acelasi numar de inmatriculare la toate masinile sale. 

Dhiaa Al-Essa nu ezita cand apare o super masina noua. A platit 71.000 de dolari ca sa nu fie trecut pe lista de asteptare la noul Lamborghini Aventador si sa devina primul detinator al monstrului de 700 de cai din Arabia Saudita. 
Lista impresionanta de masini din garaj include cel putin trei Lamborghini, cinci Ferrari, cinci Porsche, cateva Rolls-uri, Audi-uri, Bentley-uri si BMW-uri. Nimeni nu tine socoteala cand tata e miliardar. :) N-a contat nici cand anul trecut i-a luat foc modelul Ferrari 458 Italia langa aeroportul Heathrow din Londra. "Am fost putin suparat, masina avea interior Dolce & Gabbana" a declarat tanarul student. 


CELE MAI TARI MASINI DIN GARAJUL LUI Dhiaa Al-Essa:Koenigsegg Agera - 2,5 mil. dolari
Bugatti Veyron Super Sport - 2,5 mil. dolari
Lamborghini Aventador - 460.000 dolari
Mercedes SLS 
Ferrari 599 GTO - 400.000 dolari
Rolls Royce Phantom Coupe 400.000 dolari
Porsche 911 GT3 RS - 135.000 dolari
Audi R8 - 120.000 dolari
Maybach 62 - 400.000 dolari
Lexus LS460 - 70.000 dolari :)

miercuri, 29 ianuarie 2014

Logan tunat in Brazilia


Chiar daca ne place sau nu Logan, trebuie sa-i recunoastem succesul in vanzari. Chiar daca modelul nu cunoaste elemente originale, trebuie sa recunoastem trendul pe care l-a adus pe piata mondiala, cel al masinii low-cost. Pietele emergente sunt cele in care masina low-cost are mare cautare, iar una dintre aceste piete este cea din Brazilia. Piata sud-americana reprezinta unul dintre locurile in care modelul este produs si vandut.
Logan tunat vine din Brazilia si este realizat in parteneriat cu casa TM Concept. Logan Tuning, asa cum a fost denumit, prezinta o serie de modificari substantiale atat la exterior cat si la nivel mecanic, fata de versiunea de serie.
De la prima vedere se observa o bogata paleta de culori, predominata de amestecul galben-albastru, cu insertii de linii albe la nivelul capotei si a acoperisului. Prezenta negrului, pe capota si in partea din sparte, poate fi explicata prin dorinta de a aduce mai multa agresivitate. In partea frontala ies in evidenta prizele de aer de dimensiuni foarte mari care cuprind spatiul dintre cele doua faruri de ceata. De asemenea, grila frontala contribuie la tinuta agresiva, in mijlocul ei fiind evidentiata sigla Renault.
Spoilerul spate, vopsit in negru, inglobeaza doua tevi de esapament cromate. In partea din spate, versiunea tunata vine cu un eleron inalt compus din doua lame trasversale metalice. Si in partea de spate este consemnata prezenta marcii franceze, eleronul avand inscriptionat semnatura Renault gravata in litere albe pe un fond negru.


Tevile de esapament reprezinta zona de evacuare a propulsorului de 1.6 litri 16 V Hi-Flex. Ca majoritatea exemplarelor Logan produse si vandute in Brazilia, modelul tunat functioneaza pe bioetanol. Demersul acestui proiect a fost sa se demostreze ca tuningul si masina ecologica pot face casa buna impreuna.




Interiorul a fost radical modificat, dar nu neaparat in sensul bun al cuvantului. Spatiul disponibil al Loganului nu a permis o buna ergonomie in conditiile introducerii scaunelor sport Recaro. Momo, producator de componente auto, a asigurat dotarea cu un nou schimbator de viteze si o noua frana de mana. Functiile multimedia poarta marca Siemens VDO. Sistemul de sonorizare a fost puternic imbunatit prin adaugarea a patru difuzoare cu o capacitate individuala de 250 W.
Tuningul aduce un nou sistem de franare, profesional, cu discuri de frana ventilate si etriere de culoare galbena. Jantele incalta si integreaza noul Logan prin dimensiunile lor de 19 inch.

10 sfaturi pentru conducerea maşinii pe zăpadă

Cei mai mulţi dintre noi credem că ştim ce trebuie să facem când mergem cu maşina pe zăpadă iarna. Dar sunteţi siguri că ştiţi şi aplicaţi cele mai importante reguli la şofatul pe timp de iarnă?


10 sfaturi pentru conducerea maşinii pe zăpadă
Poate vi se pare uşor să conduceţi maşina pe zăpadă atunci când îl vedeţi pe Alain Prost la volanul maşinii de curse Dacia Duster Ice, în Trofeul Andros. Însă, în realitatea de zi cu zi, regulile sunt cu totul altele.
Trebuie folosite anvelope de iarnă, precum şi lanţuri antiderapante când condiţiile o cer.
Nici nu ar trebui să ieşiţi cu maşina pe drumurile înzăpezite dacă nu aveţi anvelope de iarnă corespunzătoare şi lanţuri auto în portbagaj (sau alte accesorii antiderapante). Despre cei care circulă cu anvelope de vară iarna nu mai amintim cât de iresponsabili sunt.
Cauciucurile de iarnă au o compoziţie care le permite o rezistenţă mai bună la temperaturile joase, precum şi un desen al benzii de rulare care asigură o aderenţă mai bună (vezi aici mai multe detalii despre anvelopele de iarnă). Nu înseamnă că veţi avea maşina dotată cu şenile, dar, în mod clar, anvelopele de iarnă sunt mult mai bune iarna decât cele de vară. Sunt mai bune şi decât pneurile intermediare, de vară/iarnă.
Nu vă gândiţi că veţi face o mică economie dacă luaţi doar două anvelope de iarnă, pentru roţile motoare. De exemplu, dacă doar roţile faţă sunt echipate cu penuri de iarnă, iar cele din spate cu unele neadaptate sezonului, se pot produce derapaje în foarte multe situaţii (mai ales în viraje, dar şi la frânările bruşte), care ulterior se soldează cu nişte cheltuieli mult mai mari în service.
Folclorul mai spune că e bine să dezumfli puţin cauciucurile iarna - fals. Pneurile de iarnă sunt concepute să ruleze la o anumită presiune nominală, recomandată de constructor. Dezumflarea lor poate duce la pierderea presiunii, deteriorarea pneului şi chiar la pierderea controlului maşinii.
Pneurile de iarnă au, însă, şi ele limitele lor. În caz de zăpadă abundentă sau zăpadă îngheţată, este necesară montarea lanţurilor de iarnă. Acestea se montează pe roţile punţii motoare (dacă aveţi tracţiune 4x4, este necesară montarea lanţurilor de zăpadă pe toate cele patru roţi) şi pot fi folosite la viteze mult mai mici - în general, între 50 şi 80 km/h, în funcţie de specificaţii.
Atenţie, nu rulaţi pe asfalt uscat cu lanţurile de iarnă montate pe pneuri. Pe lângă faptul că zgomotele la rulare cresc mult, iar direcţia nu va mai fi la fel de uşor de manevrat, mult mai important este că se deteriorează atât lanţurile, cât, mai ales, cauciucurile. Deci este preferabil să pierdeţi puţin timp pentru demontarea/montarea lanţurilor, în funcţie de împrejurări.
În cazul în care trebuie să montaţi lanţuri antiderapante când sunteţi pe drum, asiguraţi-vă că vă opriţi cât mai departe de carosabil, iar pe autostradă nu faceţi această operaţiune pe banda de urgenţă, ci doar în parcări. Există întotdeauna un risc major să fiţi observat prea târziu sau să fiţi implicat într-un accident provocat de cineva care nu e la fel de prevăzător şi atent iarna.
De multe ori, iarna, pare comic atunci când vedem maşini circulând cu 10 cm de zăpadă pe ele, şoferul uitându-se printr-un "hublou" prin pabriz, în rest geamurile fiind acoperite cu zăpadă sau gheaţă. Însă o vizibilitatea proastă este mai mult decât periculoasă.
Este necesară curăţarea maşinii astfel încăt să obţinem o vizibilitate cât mai bună.
Înainte de a pleca, trebuie curăţate geamurile de zăpadă şi gheaţă, dar şi oglinzile retrovizoare. Atenţie, racletele ieftine pot produce zgârieturi pe parbriz, deci e de preferat folosirea unui spray anti-îngheţ pentru geamuri şi o racletă cu un plastic mai moale. Dacă aveţi posibilitatea, e bine să acoperiţi parbrizul şi luneta cu o husă, în cazul în care nu aveţi un garaj. Atenţie la ştergătoare - deterioraţi cauciucul dacă daţi jos gheaţa de pe ele cu racleta.
Poate fi o mare problemă accesul în maşină dacă în încuietori a intrat apă şi a îngheţat, deci e bine să folosiţi un spray anti-îngheţ şi în acest caz - lucru valabil la maşinile fără telecomandă. În rest, cea mai întâlnită problemă este "nu pot deschide uşa!".
Acest fenomen este cauzat de îngheţarea apei infiltrate între rama uşii şi caroserie - nu trageţi foarte tare, riscaţi să stricaţi mânerele, încercaţi mai bine să curăţaţi gheaţa din şanţuri şi să trageţi uşor de marginile portierei, dacă aceasta se întredeschide. Puteţi încerca şi alte portiere, dacă nu se 'deschide cea a şoferului, ceea ce va presupune ulterior şi abilităţi de contorsionist pentru a ajunge la volan...
Mulţi consideră că aruncă banii pe fereastră dacă merg la spălătorie iarna. Fals. Nu e un moft care ţine de aspectul maşinii, ci un lucru care previne coroziunea tablei şi deteriorarea vopselei.
Este recomandată spălarea maşinii o dată pe săptămână, mai ales în condiţii de iarnă grea.
Zăpada pusă pe maşină antrenează şi diverse particule de praf, care devin abrazive, mai ales dacă se folosesc raclete dure, de exemplu. În zgărieturile fine de pe caroserie intră apă şi praf, iar îngheţul face zgârieturile zgârieturile de suprafaţă să devină adevărate puncte de formare a ruginii.
În general, caroseriile galvanizate nu au astfel de probleme, dar, în funcţie de modalitatea de deszăpezire, există întotdeauna riscuri. Spălarea la intervale regulate a caroseriei maşinii scade riscul ca murdăria să afecteze caroseria, geamurile sau blocurile optice. Nu este recomandabil ca iarna să spălaţi maşina la instalaţii automate cu perii dure, chiar dacă acest lucru înseamnă o economie de timp.
Să nu uităm că iarna se foloseşte material anti-derapant pe drumuri - în general sare. Sarea este foarte corozivă şi, dacă nu este îndepărtată cât mai repede, poate afecta serios tabla maşinii. Acest lucru este valabil mai mult în partea de sub maşină, foarte expusă, dar şi elementele suspensiei sau discurile şi etrierele de frână pot avea de suferit. Prin urmare, la spălătorie cereţi o atenţie mai mare la curăţarea maşinii pe dedesubt.
Spălarea cauciucurilor, îndeosebi a canalelor de pe banda de rulare, nu este o prostie. În şanţuri se acumulează diverse particule de praf, sare, pământ, care, dacă se tot adună în timp, afectează performanţele de aderenţă ale cauciucului, dar pot produce şi deteriorarea acestuia.
Când intri în maşină iarna, constaţi, de cele mai multe ori, că înăuntru e la fel de frig ca afară, iar volanul este foarte rece. Mulţi preferă să dea drumul la motor şi la instalaţia de încălzire câteva minute, înainte de a pleca.
Este mai bine să plecaţi cât mai repede după pornirea motorului.
În cazul în care ţineţi motorul deschis la ralanti şi porniţi instalaţia de încălzire, acesta va consuma mai mult, deci va emite mai multe particule nocive în atmosferă. Dacă vă puneţi în mişcare cât mai repede după pornirea motorului, regimul termic va creşte mai repede, catalizatorul va ajunge mai repede la temperatura nominală, iar emisiile şi consumul vor fi mai reduse.
Dacă nu sunteţi chiar ecologişti, atunci poate vă pasă de buzunar: la ralanti, motorul se încălzeşte mai greu, deci uzura componentelor este mai mare, mai ales în condiţii de temperatură scăzută. În plus, sistemul electric este suprasolicitat de instalaţia de încălzire dacă maşina nu este în mers, deci probabilitatea unor probleme electrice creşte.
Pe zăpadă, se porneşte uşor, nu se bruschează maşina
Majoritatea covârşitoare a maşinilor de la noi sunt dotate cu ambreiaj mecanic şi cutii de viteze manuale. Prin urmare, este necesară o dozare mai atentă atât a pedalei de accelerare, cât şi a celei de ambreiaj.
În primul rând, trebuie să vă asiguraţi că roţile sunt drepte, axial pe direcţia maşinii. E adevărat că acest lucru e mai greu când maşinile sunt parcate una după alta, dar astfel se evită probleme la diferenţial sau planetare.
Motorul trebuie turat puţin, în general pe la 2.000-2.500 rpm - nivelul turaţiei depinde şi de tipul motorului, pe benzină sau diesel. Dacă, în condiţii normale, folosim treapta întâi pentru plecarea de pe loc, iarna, pe zăpadă, este de preferat utilizarea treptei a doua. Acest lucru, însă, necesită o minimă acomodare şi experienţă, de multe ori motorul oprindu-se (calează) dacă nu se dozează corect pedala de ambreiaj.
Din păcate, nu există nişte reguli universal valabile pentru toate maşinile la pornirea de pe loc pe zăpadă, însă cel mai important este să nu se bruscheze pedalele, mai ales cea de ambreiaj. Dacă ambreiajul este lăsat prea repede, în treapta întâi, există riscul ca roţile să patineze. Când realizaţi că roţile încep să patineze, trebuie lăsată puţin pedala de acceleraţie, până când îşi recapătă aderenţa, având totodată grijă să nu calaţi motorul.
Nu are rost să încercaţi să ieşiţi cu maşina dintr-un loc înzăpezit fără a da zăpada la o parte. Prin urmare, e bine să aveţi o lopăţică de zăpadă şi să nu faceţi nazuri la puţină muncă fizică. De bun simţ este să nu aruncăm zăpada pe maşina vecinului de parcare sau la roţile acestuia...
Atenţie la maşinile echipate cu sistem anti-derapaj ASR. În multe cazuri, acesta trebuie decuplat pentru a putea porni de pe carosabil alunecos sau acoperit cu zăpadă - asta deoarece sistemul comandă frânarea roţilor şi "taie" acceleraţia dacă sesizează tendinţa de derapare a roţilor.
În cazul cutiilor automate, dacă aveţi, pe lângă P, R, N, D şi posibilitatea de a alege treapta a 2-a sau a 3-a, puneţi levierul în această poziţie, pentru a putea porni lin şi fără a derapa de pe loc.
Zăpada este foarte înşelătoare şi poate ascunde gheaţă, aşa încât principala "armă" pe timp de iarnă este conducerea foarte preventivă şi renunţarea la vitezomanie.
Circulaţi cu viteză redusă şi fiţi foarte atenţi la trafic.
E recomandabil ca, pe drumurile înzăpezite, să circulaţi mai încet decât vă impun limitele de viteză legale. Astfel, puteţi fi mai atenţi la trafic şi puteţi reacţiona mai devreme în caz de necesitate.
Este indicat să încercaţi permanent să intuiţi ce se poate întâmpla în faţă, nu doar cu maşina din faţa voastră, deci iarna atenţia distributivă trebuie să fie la cote mai mari. Prin urmare, renunţaţi la lucrurile care vă distrag atenţia în timp ce conduceţi (telefoane, discuţii cu pasagerii, concentrarea prea mult pe sistemele audio sau de climatizare).
Pe lângă viteza redusă, este necesar să lăsaţi o distanţă foarte mare faţă de maşina din faţă. În trafic urban, este recomandabil să se renunţe la stilul "bară la bară" din restul anotimpurilor, deoarece un mic accident blochează apoi circulaţia pentru foarte multă vreme şi toată lumea are de pierdut.
Nu trebuie uitat de schimbarea lină a treptelor de viteză: bruscarea ambreiajului poate duce la pierderea pentru moment a aderenţei şi chiar a direcţiei. La retrogradare trebuie, de asemenea, atenţie să nu bruscaţi ambreiajul.
Ar fi bine să acordaţi atenţie şi zonelor pe unde circulaţi şi să încercaţi să anticipaţi pentru ce ar putea ascunde zăpada - cel mai periculos lucru este poleiul sau gheaţa. Trecerea peste poduri sau prin tunele trebuie să se realizeze cu viteză mai redusă, iar porţiunile umbrite din păduri este mai probabil să ascundă gheaţă sub zăpadă.
Atenţie şi în condiţiile de drumuri pe care s-a turnat material antiderapant. Există multe şanse ca, la fel pe asflatul cu criblură, să vă sară în parbriz o bucată de sare sau de gheaţă de la ceilalţi participanţi la trafic. Nu e deloc penibil să mergi cu viteză cât mai redusă în astfel de porţiuni, cu mâna pe parbriz, pentru a opune rezistenţă în cazul vreunui impact cu o pietricică.
Folclorul spune că iarna nu trebuie să te atingi de pedala de frână, însă acest lucru este doar parţial adevărat: trebuie, de fapt, să dozezi foarte uşor pedala de frână.
Încercaţi să evitaţi situaţiile în care trebuie să frânaţi brusc. Încetiniţi din timp, astfel încât să nu fie necesară frânarea bruscă.
Pe lângă faptul că pedala de frână trebuie acţionată mai uşor pe zăpadă decât pe asfalt uscat, atenţie şi la modalitatea de frânare: în "cascadă".
La maşinile care nu sunt echipate cu ABS, blocarea roţilor pe zăpadă poate surveni foarte uşor, mai ales dacă se frânează mai brusc. În aceste cazuri, este recomandată o "cascadă" de frânări mai mici. Adică se frânează uşor, viteza maşinii scăzând puţin, apoi se lasă pedala de frână şi iar se apasă uşor. Viteza scade mai încet, dar se evită blocarea roţilor - care transformă maşina într-o "săniuţă" a cărei traiectorie nu mai poate fi modificată, dacă roţile sunt blocate.
La maşinile echipate cu ABS, fenomenul de "pompare" sau de vibraţii în pedală intervine mai repede pe zăpadă. Nu trebuie să vă speriaţi de acest lucru - practic, sistemul acţionează automat în "cascadă", pentru a evita blocarea roţilor. Este recomandabil, totuşi, să nu vă bazaţi cu totul pe ABS, deoarece distanţele de frânare sunt mai mari pe zăpadă decât pe asfalt uscat. Este recomandabil să se aplice acelaşi stil ca la maşinile fără ABS.
În funcţie de împrejurări, nu vă grăbiţi să frânaţi. Rularea într-o treaptă mai mică asigură o frână de motor eficientă. Uneori, este suficient doar să luaţi piciorul de pe acceleraţie pentru ca maşina să încetinească suficient - lucru valabil, în majoritatea timpului, la viteze mici, specifice traficului urban.
La viteze mai mari, pe şosele sau autostradă, maşina poate fi încetinită eficient prin schimbarea într-o treaptă inferioară. Atenţie, totuşi, să manevraţi uşor ambreiajul, altfel bruscarea acestuia poate duce la pierderea controlului maşinii. De asemenea, la viteză mare nu retrogradaţi cu două sau chiar trei trepte mai jos, riscaţi să produceţi pagube majore motorului şi cutiei de viteze. Condusul preventiv şi cu viteză mai redusă este de preferat unei încetiniri de urgenţă care poate provoca un accident.
În cazul în care obstacolul din faţă impune frânarea de urgenţă, încercaţi să nu vă panicaţi prea tare. Deşi pare greu, este important să vă concentraţi pe modalitatea de a evita obstacolul, deci trebuie cântărite foarte rapid opţiunile. În nici un caz nu vă va ajuta dacă vă blocaţi cu piciorul pe frână şi mâinile pe volan, cu ochii la obstacolul în care, cel mai probabil, veţi intra...
Dacă aveţi impresia că trebuie să vă bazaţi doar pe calităţile maşinii (lucru valabil îndeosebi la maşinile cu tracţiune integrală), vă înşelaţi. Tot condusul preventiv este cel care vă fereşte de probleme.
Circulaţi cu prudenţă şi, în caz de derapaj, încercaţi să nu intraţi în panică, ci concentraţi-vă pe redresarea maşinii.
În cazul maşinilor cu tracţiune faţă, se poate întâmpla ca, în curbe, inerţia maşinii să conducă la un foarte pronunţat caracter subvirator. Adică maşina va tinde să alunece mai mult spre exteriorul curbei - într-o curbă la stânga riscaţi să ieşiţi de pe şosea, într-o curbă la dreapta riscaţi să intraţi într-o maşină de pe contrasens.
Atunci când se sesizează tendinţa de derapare, în primul rând trebuie luat piciorul de pe acceleraţie, pentru ca, o dată cu reducerea vitezei, roţile să capete o motricitate mai bună. Dacă intrarea într-un obstacol nu mai poate fi evitată, măcar o viteză mai redusă va însemna daune mai mici.
Frânarea într-un viraj pe zăpadă este contraindicată, mai ales în cazul maşinilor fără ABS, care nu mai pot fi redresate. Maşinile cu ABS au o şansă mai mare să ajute şoferul la evitarea unui accident, deoarece direcţia poate fi manevrată.
Atenţie şi la ieşirea din curbă, deoarece puntea spate poate să derapeze spre exteriorul curbei, dacă viteza este prea mare. În funcţie de experienţa celui de la volan, contrabracarea roţilor în direcţia spre care derapează puntea spate poate ajuta la redresarea maşinii.
În cazul maşinilor cu tracţiune spate, luarea cu viteză a unei curbe pe zăpadă duce la supravirare - adică spatele maşinii va ieşi spre exteriorul curbei, iar maşina va tinde să se rotească în jurul axei. În acest caz, redresarea este mult mai dificilă, dar contrabracarea roţilor (tot în direcţia în care iese spatele) ajută.
Maşinile cu tracţiune 4x4 le conferă, de obicei, celor de la volan o încredere foarte mare. Este adevărat, motricitatea în regim 4x4 este mai bună decât în cazul unei singure punţi motoare, dar acest lucru nu înseamnă că atenţia şoferului trebuie să fie mai redusă. În curbele pe zăpadă luate în viteză, pierderea controlului unei maşini cu tracţiune integrală poate pune probleme majore, în general maşina având o tendinţă subviratoare.
Din fericire, maşinile cu tracţiune integrală sunt mult mai eficient în cazul frânei de motor, deoarece toate roţile sunt încetinite, iar, dacă se apasă şi pedala de frână, descărcarea punţii spate nu este aşa de evidentă ca la o maşină cu tracţiune faţă.
La rularea pe timp de iarnă ajută mult şi prezenţa unui sistem anti-derapaj sau chiar a unuia de control al stabilităţii. Aceste sisteme reacţionează ceva mai repede decât cel de la volan în cazul pierderii aderenţie în curbe, acţionând atât asupra acceleraţiei, cât şi a sistemului de frânare.
Chiar dacă e ziuă, este necesar să circulaţi cu farurile aprinse. Prin urmare, asiguraţi-vă că, înainte să plecaţi cu maşina, aţi curăţat blocurile optice faţă şi spate de zăpadă sau gheaţă.
Pe timp de iarnă, farurile aprinse asigură o vizibilitate mai bună pentru ceilalţi participanţi la trafic.
De multe ori, din cauza zăpezii şi a ninsorii, este mai greu să realizezi cu ce viteză se deplasează o maşină sau chiar să o observi mai târziu. Circularea cu farurile aprinse înseamnă că vei fi mai vizibil pentru ceilalţi. Dar necesitatea ca farurile să fie curate lucru este clară atunci când se merge noaptea pe timp de iarnă. Opreşte-te să cureţi farurile de zăpadă, dacă ninge, ori de cât ori remarci că stratul de zăpadă a crescut pe capotă sau iluminarea drumului a scăzut.
Asigură-te că ai curăţat şi al treilea stop de frână, ca să fie cât mai clară intenţia de frânare. Este indicat ca, atunci când foloseşti frâna de motor, mai ales în oraş, să apeşi foarte uşor şi pedala de frână, ca să se aprindă luminile de stop. Astfel, cei din spate nu vor fi luaţi prin surprindere de încetinirea maşinii tale şi acest lucru poate însemna evitarea unui accident mic, dar stresant.
În condiţii de ninsoare abundentă, când vizibilitatea se reduce drastic, se ajunge la condiţii similare ca în caz de ceaţă. Prin urmare, foloseşte neapărat poriectoarele de ceaţă, dacă maşina are în dotare aşa ceva. În plus, este bine să circuli şi cu luminile de avarie, astfel fiind mai bine reperat de ceilalţi şoferi, care pot fi derajaţi de farurile tale.
Toate aceste recomandări vin, bineînţeles, pe fondul unei reduceri cât mai mult a vitezei. Dacă se ajunge la condiţii meteo foarte grele, este de preferat să opreşti până când lucrurile se îmbunătăţesc. Dacă nu găseşti o parcare, opreşte cât mai mult în afara drumului şi lasă luminile de avarie pornite.
Poate părea un lucru stupid: zăpada nu intră în habitaclu, nu? Ei bine, poate că zăpada nu intră de la sine, dar o aduc pasagerii. Iar frigul are şi el un efect serios asupra interiorului.
Încearcă să nu intri în maşină cu zăpadă pe haine sau pe încălţăminte.
Înainte de a intra în maşină, trebuie scuturate hainele şi dată jos zăpada de pe ghete sau cizme. E mai dificil atunci când afară mai şi ninge, însă e spre binele maşinii şi al confortului celor dinăuntru. Zăpada de pe hainesau încălţăminte se transformă foarte rapid în apă.
Pe de o parte, tapiţeria scaunelor se îmbibă cu apă şi se degradează. În plus, reţine diverse mirosuri (de exemplu, într-o maşină în care se fumează), iar aspectul ei se degradează rapid, din cauza frigului care îngheaţă particulele de apă din materialele din care e făcută tapiţeria.
Tapiţeria din piele ajunge, în scurt timp, să arate crăpată sau să îşi schimbe culoarea, ca şi cum ar fi prea învechită. Dacă aveţi scaune cu încălzire electrică, nu înseamnă decât că apa intră şi mai uşor în tapiţeria scaunului, iar o parte din ea, evaporându-se, ajunge în tapiţeria de pe plafon sau de pe portiere.
Pe de altă parte, zăpada de pe încălţăminte se topeşte şi se adună la picioarele pasagerilor. Covoraşele de cauciuc nu rezolvă decât în parte problema, deoarece mişcările maşinii şi permanenta mişcare a picioarelor celui de la volan fac apa să ajungă pe podea. Tapiţeria podelei se îmbibă, astfel, de apă, lucru valabil mai ales în spate, în unele cazuri producând coroziunea tablei. La maşinile cu multe cablaje pentru sistemele electrice şi electronice se poate ajunge chiar şi la un scurtcircuit.
Însă prezenţa apei în habitaclu mai are un efect: apa se evaporă, mai ales că, iarna, de obicei se dă drumul la sistemul de încălzire mai mult decât de obicei. Prin urmare, umiditatea în interior este mai mare, aşa încât geamurile sunt mai greu de dezaburit. Ceea ce afectează destul de serios vizibilitatea.
Mai trebuie ţinut seama că vaporii de apă se infiltrează în multe materiale, frigul ducând la apariţia granulelor de gheaţă în acestea, iar materialele se uzează mai repede. De exemplu, îmbrăcămintea volanului şi schimbătorului de viteze sunt mai probabil să se uzeze mai rapid în aceste condiţii, semn că utilizatorul maşinii nu ştia de acest punct 9...
Temperatura joasă din timpul iernii are efecte nu doar asupra confortului pasagerilor, dar şi asupra unor subansamble şi sisteme ale maşinii.
Verifică periodic sistemul electric, în principal bateria.
Bateria unei maşini are o viaţă mult mai grea iarna. În primul rând, frigul îi scade performanţele, deci bateria se descarcă mai repede. Pe urmă, pornirea motorului pe timp de iarnă solicită mai mult bateria. Nu în ultimul rând, pornirea sistemului de încălzire şi a altor elemente auxiliare (cum ar fi încălzirea din scaune) duc la o suprasolicitare a bateriei.
De aceea, e bine să verificaţi cum staţi cu starea bateriei chiar de la primele semne de anotimp friguros, iar, în timpul iernii, să mergeţi la un control al bateriei o dată pe lună. Poate părea un deranj inutil, însă probabil toată lumea a remarcat faptul că, după o noapte foarte friguroasă, maşina porneşte mai greu sau chiar pune probleme serioase la pornire.
Să nu uităm că bateria este, în general, plasată în compartimentul motor. Cât timp maşina stă, bateria este supusă frigului. La câteva minute după pornirea maşinii, temperatura în compartimentul motor devine foarte mare, aşa încât bateria trece foarte rapid dintr-o extremă în alta. Durata ei de viată este direct proporţională cu preţul şi calitatea ei, deci asiguraţi-vă că nu apelaţi la produse prea ieftine, care vă pot lăsa baltă în mijlocul iernii.
Foloseşte lichid antigel performant, precum şi lichid adaptat pentru spălarea parbrizului.
Nu cred că mai trebuie spus cât de imporant este un lichid antigel adaptat condiţiilor de frig. Atenţie la lichidele antigel foarte ieftine: pot îngheţa la temperaturile mici, dar pot fi şi corozive, afectând serios sistemul de răcire, ceea ce se soldează cu probleme mari la motor.
Lichidul de parbriz este foarte necesar iarna. Şi în acest caz, produsele foarte ieftine se pot dovedi inutile, ba mai mult, pot îngheţa şi bloca duzele de spălare a parbrizului, lunetei şi farurilor. Înainte de a porni, când curăţaţi maşina, este bine să folosiţi un spray anti-îngheţ în cazul acestor duze, pentru a le putea folosi cât mai repede.
Verifică starea lichidului de frână, dar şi cablul frânei de mână
Frigul afectează serios consistenţa lichidului de frână, mai ales dacă acesta începe să fie mai vechi. Astfel, proprietăţile acestuia se diminuează, iar eficienţa frânării scade drastic. Frigul mai poate afecta şi tubulatura din plastic, ceea ce poate duce la fisuri, dacă maşina nu a fost verificată conştiincios în service.
Discurile şi plăcuţele de frână pot fi afectate de materialul anti-derapant de pe drum. În special granulele de sare pot ataca metalul, dar se poate produce şi deteriorarea discului, dacă astfel de particule rămân blocate în etrier, între plăcuţe şi disc. De aceea este necesară curăţarea cât mai des a roţilor şi pasajelor acestora, pentru că iarna este mult mai probabil ca discurile să fie afectate astfel.
În multe cazuri, poate îngheţa cablul frânei de mână (frâna de staţionare). Acest lucru se rezolvă dacă, înainte de sezonul rece, daţi o fugă în service pentru lubrifierea suplientară a cablului cu soluţii contra îngheţului. Uneori, iarna e bine să nu mai tragi frâna de mână când ţii maşina parcată - astfel eviţi problemele de îngheţ.
Prin urmare, să circuli cu maşina iarna nu este deloc uşor.
În primul rând contază cum îţi pregăteşti maşina pentru a face faţă zăpezii, iar apoi trebuie să îţi adaptezi stilul de condus pentru o atenţie cât mai sporită. Şi nu uitaţi că, indiferent de cât de evoluată e maşina, iarna limitele fizicii sunt mult mai drastice.
Nu ne rămâne decât să vă urăm o iarnă automobilistică, dacă se poate, cât mai puţin grea şi lipsită de incidente. Mai ales că meteorologii au anunţat că e una dintre cele mai grele ierni din ultimii ani.

luni, 27 ianuarie 2014

LIKE ori DISLIKE. Noul model Lamborghini

LIKE ori DISLIKE: Dezbatem in detaliu noul Lamborghini Huracan LP610-4

Aparitia unui nou model in gama Lamborghini reprezinta 
intotdeauna un motiv de sarbatoare. In cazul proaspat lansatului Huracan LP610-4, situatia sta insa putin diferit: supercarul italian are aproape imposibila misiune de a face uitat cel mai de succes automobil din istoria companiei din Sant'Agata Bolognese.
Dupa aproximativ un deceniu de existenta si mai bine de 14 mii de exemplare comercializate, modelul Lamborghini Gallardo a ajuns in cele din urma la sfarsitul carierei sale. Un nou automobil sport pozitionat in gama sub nava amiral a companiei din Sant'Agata Bolognese va debuta in premiera mondiala, in aceasta primavara, cu ocazia Salonului Auto de la Geneva, insa detaliile estetice si tehnice cu privire la acesta nu mai reprezinta deja nici un mister pentru nimeni.

Asadar, acestea fiind spuse, sa trecem la treaba si sa aflam care sunt sansele noului Lamborghini Huracan LP610-4 de a-si duce la bun sfarsit misiunea de a face uitat legendarul Lamborghini Gallardo.

Lamborghini Huracan LP610-4 - Galerie Foto

Lamborghini Huracan LP610-4 - Galerie Foto

Lamborghini Huracan LP610-4 - Galerie Foto

Asa cum era de asteptat, noul Lamborghini Huracan LP610-4 preia cateva elemente de design de la fratele mai mare Aventador LP700-4, forma trapezoidala a prizelor de aer si "crestaturile" prezente la nivelul caroseriei fiind printre cele mai reprezentative. Totusi, cele mai multe inspiratii par sa vina de la conceptul Sesto Elemento, automobil prezentat in premiera mondiala in urma cu aproximativ patru ani, cu ocazia Salonului Auto de la Paris

Daca vine insa vorba de o comparatie directa, noul Lamborghini Huracan LP610-4 iese in evidenta - intr-o comparatie cu vechiul Gallardo, in special prin surplusul de fante de aer, prin blocurile optice posterioare cu aspect minimalist, dar si prin numeroasele linii angulare ce intretaie caroseria ori designul dramatic stilizat aplicat capotei motorului.
Ca si asemanari intre cele doua automobile de inalta performanta ale companiei din Sant'Agata Bolognese, prezenta LED-urilor la nivelul farurilor, respectiv stopurilor si difuzorul posterior de dimensiuni generoase sunt cele mai evidente. Doar la nivel de "forma", nu neaparat si "fond".
Lamborghini Huracan LP610-4 - Galerie Foto

Lamborghini Huracan LP610-4 - Galerie Foto

Lamborghini Huracan LP610-4 - Galerie Foto

Aspectul interior impresioneaza mai mult ca oricand.

 Nu exista nici un fel de dubiu. Daca atunci cand vine vorba de designul exterior se poate vorbi mai mult de o evolutie decat de o revolutie, lucrurile stau exact invers la nivel de design interior.

 Spre deosebire de vechiul Gallardo, a carei plansa de bord imprumuta mult prea multe elemente vizuale si detalii tehnologice de la Audi A3 si A4, noul Lamborghini Huracan LP610-4 se poate lauda cu propria sa "personalitate" interioara.Lamborghini Huracan LP610-4 - Galerie Foto
Astfel, odata ajunsi in cockpit, pasagerii isi vor indrepta imediat privirea catre ecranul TFT de 12.3 inci "ascuns" in spatele volanului, insarcinat cu afisarea tuturor informatiilor vitale, printre care si turometrul, vitezometrul sau sistemul de navigatie.
Lamborghini Huracan LP610-4 - Galerie Foto

Lamborghini Huracan LP610-4 - Galerie Foto

Asadar, complet configurabile, ceasurile de bord ale supercarului italian iti confera senzatia ca te-ai afla intr-un avion de vanatoare, la nasterea acestui sentiment contribuind si gurile de ventilatie atent sculptate de la nivelul partii superioare a plansei de bord, dar si comutatoarele prezente la nivelul consolei centrale "plutitoare".

Nimic nou sub soare capota.

Spre deosebire de majoritatea automobilelor de inalta performanta lansate in ultima perioada de timp, modelul Lamborghini Huracan LP610-4 pastreaza in compartimentul motor o unitate aspirata natural.
Prezent la datorie este si de-aceasta data un propulsor V10 cu o capacitate cilindrica de 5.2 litri, proiectat insa pentru a pune la dispozitia celui aflat la volan undeva in jurul a 610 cai putere si 560 Newton-Metri.

Lamborghini Huracan LP610-4 - Galerie Foto

Lamborghini Huracan LP610-4 - Galerie Foto

Lamborghini Huracan LP610-4 - Galerie Foto

Odata ce-am trecut mai departe avem sa dap si marea noutate, si anume aparitia unei cutii cu sapte rapoarte si dublu ambreiaj - o premiera absoluta pentru modelele companiei din Sant'Agata Bolognese. Despre o posibilita revenire in peisaj a transmisiei manuale nu se cunoaste nimic la acest moment; totusi, nu ar trebui sa reprezinta o mare surpriza daca italienii vor renunta la aceasta optiune.

Revenind insa la detaliile cu adevarat interesante, noul Lamborghini Huracan LP610-4 se mai poate lauda si cu un sistem de tractiune integrala, dar si cu o constructie ultra-usoara, din aluminiu si fibra de carbon. Rezultatul? O greutate de numai 1.422 de kilograme, acesta fiind un alt aspect important care trebuie precizat in cazul in care cineva se intreaba cum de este posibila realizarea acceleratiei de la 0 la 100 km/h in doar 3.2 secunde.

Si daca tot am adus in prim plan performantele, atunci tinem sa precizam ca lista cu specificatii mai include si o acceleratie de la 0 la 200 km/h in 9.9 secunde, plus o viteza maxima de peste 325 kilometri pe ora, respectiv un consum mediu de carburant de aproximativ 12.5 litri la 100 de kilometri.


Lamborghini Huracan LP610-4 - Galerie Foto

Lamborghini Huracan LP610-4 - Galerie Foto

Lamborghini Huracan LP610-4 - Galerie Foto


Concluzia?

Poate ca este ceva mai agresiv, insa asta nu inseamna neaparat ca arata si mai bine. Nici comparativ cu vechiul Gallardo, dar nici atunci cand este aruncat intr-o comparatie cu concurentii sai directi, precum Ferrari 458 Italia, McLaren MP4-12C sau Porsche 911 Turbo S. Totul tine de preferinte si de gusturi, iar noul Lamborghini Huracan LP610-4 nu are cum sa nu se supuna si el acestei situatii. Iar acelasi lucru este valabil si pentru interior. 

Chiar daca calitatea materialelor a crescut considerabil, iar ceasurile de bord digitale si complet configurabile vor reusi sa starneasca curiozitatea a numerosi potentiali clienti, si aici exista cateva elemente vizuale care vor naste controverse infinite - forma si pozitia gurilor de ventilatie fiind, probabil, cel mai bun exemplu in acest sens.

 In ceea ce priveste performantele, un motor de 610 cai putere si o acceleratie de la 0 la 100 km/h in 3.2 secunde pentru o transmisie cu sapte rapoarte si dublu ambreiaj nu reprezinta mari realizari in zilele noastre.

 Drept urmare, noul Lamborghini Huracan LP610-4 este nevoit sa impresioneze prin comportamentul si prin experienta oferita la condus, altfel s-ar putea sa aiba probleme mari in fata concurentilor sai. Iar asta in ciuda faptului ca va fi cel mai recent dintre toate.


 Lamborghini Huracan LP610-4 - Galerie Foto

Lamborghini Huracan LP610-4 - Galerie Foto

Lamborghini Huracan LP610-4 - Galerie Foto

Umflat si lasat pe burta: Tuningul perfect pentru Mercedes S-Class

Umflat si lasat pe burta: Tuningul perfect pentru Mercedes S-Class


Aproximativ zece ani au trecut de la lansarea sa pe piata, insa precedenta generatie a limuzinei Mercedes S-Class straluceste la fel de puternic precum in prima zi.

Lungimea de peste cinci metri a caroseriei, grila supradimensionata a radiatorului, blocurile optice inzestrate cu tehnologia LED si extensiile proeminente ale aripilor laterale au transformat generatia W221 a limuzinei Mercedes S-Class intr-o adevarata vedeta a marilor bulevarde, automobilul de lux al companiei din Stuttgart impunand respect si rafinament inca de la prima sa aparitie. Pentru cei care vor insa sa iasa si mai mult in evidenta, specialistii Prior Design ar putea avea solutia ideala
.

Mercedes S-Class by Prior Design


Multumita tratamentului suferit, generatia anterioara a limuzinei Mercedes S-Class impresioneaza acum printr-un surplus considerabil de agresivitate, automobilul de lux al companiei din Stuttgart alegandu-se cu numeroase detalii sinonime cu sportivitatea absoluta. Astfel, la nivelul partii frontale si-au facut loc atat un spoiler cu prize uriase de aer, cat si o capota ventilata a motorului, in timp ce partea posterioara este livrata in compania unui spoiler cu difuzor inclus, plus a unui eleron pentru portbagaj.


Mercedes S-Class by Prior Design-Mercedes S-Class by Prior Design

Dar aceste detalii aveau sa reprezinte doar inceputul. Pentru o maxima prezenta scenica, specialistii Prior Design au apelat si la cateva accesorii extreme, precum ornamente pentru aripile fata si spate de dimensiuni mai mult decat generoase. De asemenea, lista cu imbunatatiri mai include si o suspensie pneumatica pregatita sa lase pe burta Mercedes-ul S-Class la o simpla apasare de buton, dar si un nou set de jante din aliaj.


Mercedes S-Class by Prior Design

Informatiile cu privire la potentialele modificari operate sub capota lipsesc cu desavarsire la acest moment, compania germana de tuning multumindu-se sa afirme, in schimb, ca suma perceputa pentru kitul aerodinamic se ridica la 6.900 euro.

Tuning BMW: cum poti impresiona cu rugina, zgarieturi si murdarie




Tuning BMW: cum poti impresiona cu rugina, zgarieturi si murdarie    

 

Stilingul exterior al unei masini a depasit de mult limitele cunoscute de noi. Au aparut stiluri care vor sa se departeze cat mai mult de perfectiune, curatenie, culoare perfecta si forme uniforme. Primii care au adus rugina la rang de arta au fost americanii cu ale lor Rat Rod. Insa si la noi se pare ca a prins teren acest stil care reuseste sa faca o masina interesanta prin prisma... defectelor. Iata un exemplu care vine de peste ocean: un BMW M3 odel E36 ce pare salvat de la Remat. Este posibil ca un 'cazan' de masina, la prima vedere, sa fie arta in toata regula, daca privesti in detaliu?

Daca privesti pe fuga aceasta masina ai spune ca este un gunoi adus dintr-un parc de fier vechi. Daca iesi cu ea pe strada, femeile vor alerga si vor rade de tine. Este o masina care are insa alta poveste si se adreseaza numai cunoscatorilor care apreciaza munca si un stil inedit de tuning exterior. Un stil de a modifica masina prin prezentarea unor defecte vizibile si care deranjeaza majoritatea. Iata povestea unui BMW E36 care este perfect prin... imperfectiuni

. Un autoturism dupa care multi ar ravni: un M3 Coupe care candva a fost galben. Care, daca lumea il vede acum prin intermediul acestor imagini, pare ultima tigaie de masina in care nu s-ar urca nimeni si care nu face doi bani. Insa este greu de spus prin cateva cuvinte si cateva imagini de ce acest exemplar este o capodopera in domeniul stlingului exterior si de ce posesorul sau si cel care a facut-o merita tot respectul din lume.

BMW E36 Stance WorksBMW E36 Stance WorksBMW E36 Stance Works


"Un stil simplu combinat cu o reputatie de performanta. Inca de la 12 ani, acest model E36 parea o jucarie pentru mine. Ceva in acest model parea pur si simplu corect. Si chiar daca am mai avut o sumedenie de alte masini de-a lungul vietii, cu siguranta voi detine cel putin un E36 in orice moment al vietii de acum inainte" spune Ollie, creatorul in varsta de doar 23 de ani al acestei masini.

BMW E36 Stance Works

Forma prezenta a acestui M3 a luat nastere ca urmare a repulsiei pe care Oliie o are fata de orice tentativa de kit de tip wide-body pentru E36. El crede ca liniile masinii se strica in momentul in care vrei sa o faci mai lata, chiar si cu niste kituri originale. In plus, el prefera sa aiba o masina de zi cu zi imperfecta, cu care sa nu-si faca griji referitor la micile probleme. El vrea, de fapt, sa demonstreze ca forma nu trebuie sa urmeze functionalitatea. Asadar, exteriorul nu trebuie sa fie la fel de impecabil ca si ce se gaseste sub capota.

BMW E36 Stance Works


Primul pas in modificarea acestui M3 a fost latirea cu fibra de sticla a aripilor. O latire care sa nu dauneze formelor originale de M3, asa cum o faceau kiturile aftermarket. Cu ajutorul fibrei si a chitului special, a dat o forma umflata aripilor, astfel incat sa acopere jantele mari si late. Insa nu le-a mai vopsit, ci le-a lasat asa, brute, cu urme de polish si rectificari

BMW E36 Stance Works

Pentru a contribui la numele dat acestei masini de "Felony Form", proprietarul a renuntat in unele locuri la bandourile laterale, ca si cum acestea ar fi fost furate, lasand chiar si urme serioase de firba de sticla sau chit, folosite la latirea aripilor. In partea din fata, aspectul neingrijit este si mai pronuntat: prelungire fixata cu nituri, masca fara grilaj, faruri fixate cu banda, capota neterminata si vopsea aruncata aleatoriu.
BMW E36 Stance Works
Sarma, coliere, rugina, fibra de sticla si banda de lipit. Elemente pe care te-ai astepta sa le vezi pe un autoturism "Under Construction", la care mai este mult de lucrat. Nu insa daca vrei sa apelezi la un stil mai aparte, cum nu mai gasesti la alte masini. Un stil ciudat, greu de inteles si foarte greu de facut. Pentru ca este o limita anume, peste care daca treci, vei cadea in prapastia absurdului si ironiei. Insa asa cum arata masina asta acum, cu aspectul sau brut, de bastard bavarez cu tractiune spate si exterior parca sculptat cu ranga, putem vorbi de ceva diferit. E vorba de un Stance murdar, dirty, rat. Asa cum fac americanii cu Hot Rod-urile lor. Dar acum, in premiera, pe o masina europeana.
BMW E36 Stance Works

Noua ne place aceasta directie pe care o ia tuningul. Este un styling ce poate fi facut de oricine in garajul propriu, fara stralucire, fara piese scumpe si fara elemente pe comanda de la cine stie ce producatorui exclusivisti. Epoca perfectiunii absolute, cu jante BBS RS cromate si kituri aerodinamice voluptoase incepe sa apuna. Pentru ca, daca stii cum sa o faci, poti obtine un efect mult mai bun din tot ce inseamna imperfectiune. Poti, fara indoiala, sa obtii perfectiunea prin rugina, sarme, murdarie, zgarieturi si vopsea neterminata. Voi ce parere aveti?

BMW E36 Stance Works

Sfaturi utile pentru iarna



Meteorologii anunta o iarna grea, cu temperaturi scazute si ninsori abundente. In aceste conditii, soferii vor fi supusi la incercari in privinta condusului, dar pana sa ajunga sa faca fata problemelor ce apar in trafic pe o astfel de vreme, trebuie mai intai sa poata intra in masina sa o curete astfel incat sa aiba vizibilitate normala.


Cum sa dezgheti masina eficient? Vezi ce trebuie sa faci si ce sa NU faci pentru a intra in masina repede si eficient

Nu mai este o surpriza pentru niciun sofer sa gaseasca in sezonul de iarna masina ingropata in zapada si inghetata bocna. Fiecare se descurca cum poate, cu lopeti, maturi, raclete si solutii de dezghetat, pentru a curata si utiliza masina in conditii optime


Dar nu toata lumea recurge la masurile potrivite pentru dezghetarea masinii si de multe ori, din graba, se produc pagube - se rup chederele, se zgarie sau sare vopseaua, se sparg geamurile. Principalele probleme cu care ne confruntam atunci cand gasim masina inghetata sunt: dop de gheata in incuietori, usi blocate de gheata sau strat gros de gheata pe geamuri.


Primul pas care trebuie facut in acesta situatie este dezghetarea uneia dintre portiere pentru a putea intra in masina si a o porni. Nu fortati usile pentru ca se pot rupe chederele. Solutia ar fi sa folositi un spray special pentru dezgetare, iar daca nu aveti unul puteti folosi lichid de parbriz special pentru iarna sau spirt. Turnati lichidul si asteptati sa-si faca efectul. Atentie! Nu folositi apa calda! Riscati sa se sparga geamurile sau sa sara vopseaua.


Odata intrat in masina, porniti motorul si dati drumul la incalzire. Atentie! Daca aveti senzor de ploaie, dezactivati-l, altfel veti avea surpriza neplacuta sa porneasca stergatoarele daca parbrizul este inghetat. Porniti stergatoarele doar in momentul in care parbrizul este complet dezghetat si curatat. Dar NU folositi stergatoarele daca acestea sunt inghetate, se vor deteriora foarte usor. Pentru a evita inghetarea lor este indicat sa le lasati ridicate sau sa le scoateti peste noapte.




Pentru dezghetarea parbrizului, folositi aceeasi metoda - cu spary-ul sau lichidul de parbriz. Cand gheata incepe sa se inmoaie folositi racleta pentru a o indeparta. Folositi racleta doar pentru geamuri, nu si pentru caroserie. Riscati sa zgariati vopseaua. Anumite recomandari sugereaza ca puteti folosi sare grunjoasa pentru dezghetarea geamurilor. Dar ar putea aparea probleme in momentul in care se prelinge pe caroserie. Poate afecta vopseaua.

Cea mai simpla solutie pentru a scapa de bataile de cap cu curatarea parbrizului ar fi sa folositi o folie speciala care costa 37 de lei. Gheata se formeaza deasupra ei, si in momentul in care o scoateti, parbrizul ramane curat.
Costuri produsele de curatat:
- spirt – 3 - 10 lei;
- spray dezghetare incuietori – 15 lei;
- racleta cu perie pentru geamuri – 1,5 -2,5 lei;
- lichid de parbriz pentru dezghetare – 10 lei

Tuning Dacia Duster: nemtii de la LZParts au realizat cel mai extrem Duster din lume

Daca romanii nu sunt in stare sa-si modifice si sa-si imbunatateasca propria masina, iata ca nemtii au reusit. Nu este prima tentativa de tuning a lui Dacia Duster, dar acum se pare ca este cea mai extrema. Frane ceramice, jante de 20", caroserie inaltata si echipamente electronice si de car-audio de ultima generatie. Basca un sistem de lumini ce proiecteaza sigla Dacia pe asfalt

Tuning Dacia Duster: nemtii de la LZParts au realizat cel mai extrem Duster din lume


LZParts sunt o companie de tuning din Germania. Si pentru ca Dacia este una dintre marcile cele mai bine vandute acolo, e normal ca aceste firme de imbunatatiri exterioare si interioare sa se orienteze dupa ceea ce conduc oamenii si sa vina cu ceva in acest sens.



Tuning Dacia Duster LZPartsTuning Dacia Duster LZPartsTuning Dacia Duster LZParts



Dupa ELIA, iata ca LZParts sunt cei care au decis sa faca un tuning extrem pentru Duster. Chiar acum, inainte sa se lanseze Dacia Duster Facelift. Nemtii propun un styling amestecat cu imbunatatiri tehnice.


Pe partea de styling, acestia propun o infoliere cu folie lucioasa sau mata, jante de 16 sau 20 de inch, incaltate cu anvelope tot-teren, faruri si stopuri noi, un eleron de haion si multe alte imbunatatiri. Poate cea mai spectaculoasa este referitoare la niste mici proiectoare de sub oglinzile laterale care proiecteaza pe asfalt sigla Dacia.


Pe partea tehnica, masina este acum inaltata serios prin intermediul unor arcuri H&R, iar franele sunt dotate cu placute ceramice pe fata si discuri perforate, in timp ce in spate au ramas tamburii clasici. Jantele sunt montate cu ajutorul unor flanse distantiere
Tuning Dacia Duster LZPartsTuning Dacia Duster LZParts
Tuning Dacia Duster LZPartsTuning Dacia Duster LZParts


Printre alte modificari se numara adaugarea unui carlig de remorcare, semnalizatoare si absolut orice bec inlocuit cu unele pe LED, evacuare dubla din inox, claxon hidraulic ca de TIR, numele ADMIRABLE luminat prin plasme pe praguri, oglinda retrovizoare cu senzor, proiectoare de mare putere cu LED, scut pe sub masina, aparatoare de noroi personalizate, sistem de navigatie si multimedia


           Tuning Dacia Duster LZParts

            Tuning Dacia Duster LZPartsTuning Dacia Duster LZParts



La interior, pasagerii mai gasesc ecrane in tetiere si o dotare care nu exista pe niciun Duster de fabrica: scaune fata incalzite. Plus maciulie de schimbator personalizata si elemente vopsite in culoarea caroseriei. Si pe partea de car-audio sta bine SUV-ul romanesc, dar nu stim detalii despre sistemul audio. Stim doar ca scoate peste 130 de decibeli in competitiile de DB-Drag.


Daca este un tuning reusit, va lasam pe voi sa decideti. Noi doar vi-l prezentam. Cert este ca e destul de spectaculos si agresiv, asa cum nu am mai vazut pana acum pe micul Crossover autohton



          Tuning Dacia Duster LZParts
         
          Tuning Dacia Duster LZParts
   Tuning Dacia Duster LZParts-Tuning Dacia Duster LZParts