luni, 17 februarie 2014

Cateva imagini cu batrana DACIA






PT CINE NU CUNOASTE ISTORIA SGM



UN LOGAN CU STIL


SI CEL MAI TARE LOGAN AL BAIETILOR DE LA AUTOK9





Noul Mercedes Clasa S-Coupe

Noul Mercedes Clasa S-Coupe

Cu un aspect foarte apropiat de cel al conceptului prezentat anul trecut, noul S-Coupe este, fara indoiala, unul dintre cele mai seducatoare automobile ale momentului! Mai scurta si mai joasa cu 10 cm decat noua Clasa S, versiunea coupe pastreaza dimensiuni impunatoare - 5,03 m x 1,90 m x 1,41 m.

Reamintim, este vorba despre un descendent al lui CL, prezentat pentru prima oara sub forma unui concept la IAA Frankfurt 2013. Una dintre marile noutati ale acestui model este dotarea optionala a trenului de rulare cu sistemul Magic Body Control, care are o noua functie, de inclinare in viraje.

Pur si simplu, masina se inclina aproape instantaneu in curbe, precum o motocicleta, insa la un unghi foarte mic, de pana la 2,5 grade. Inclinarea se produce instantaneu, iar pentru detectarea virajelor, in parbriz este montata o camera stereo. Functia de inclinare este activa la viteze cuprinse intre 30 si 180 km/ora si are ca scop imbunatatirea confortului. Apropo de tehnologie imbarcata, printre nenumaratele sisteme de securitate existente la bord se numara franarea automata cu detectarea pietonilor, avertizarea in cazul depasirii liniei continue, sistemul de viziune pe timp de noapte si head-up display-ul.


Pentru inceput, noul Mercedes Clasa S-Coupe va fi disponibil doar cu motorul V8 biturbo de 455 CP si 700 Nm, pe versiunea S 500 Coupe. De remarcat ca sistemul de evauare scoate un sunet diferit, in functie de programul de conducere ales - S (Sport) sau E (Economy).

Printre echipamentele de confort se numara volanul Super Sport si trapa panoramica, oferita standard. Optiunea Magic Sky Control ii permite celui de la volan sa regleze transparenta trapei printr-o simpla apasare de buton.

Dar poate cea mai excentrica optiune este cea a farurilor care au integrate 47 de cristale Swarovski! Iar pentru personalizarea interiorului, clientilor li se ofera o serie de nuante noi, precum rosul Bengal, un brun inedit pentru piele si albul gen portelan. Pentru lumina de ambianta, Mercedes propune 7 moduri de iluminat, oferta fiind completata de pachetul optional Air Balance, care pulverizeaza un parfum ambiental.

Cum spuneam la inceput, premiera mondiala a acestui seducator coupe se va produce la inceputul lunii viitoare, in cadrul Salonului de la Geneva. In primavara vor fi preluate si primele comenzi, livrarile urmand sa inceapa undeva la finele anului.






duminică, 2 februarie 2014

sâmbătă, 1 februarie 2014

Top 10 cele mai scumpe masini din lume

Bugatti Royale Kellner Coupe, model din 1931, a fost vandut pentru 8,7 milioane dolari in 1987. Insa aceasta masina, ca de altfel multe altele,nu vor fi incluse in lista de mai jos, deoarece acestea nu mai sunt disponibile pe piata.
Va propunem asadar un top 10 al celor mai scumpe masini de serie existente pe piata ( in 2013-2014), neincluzand conceptele:
1.  Lamborghini Veneno - 3.900.000 dolari
Veneno atinge viteza de 100 km/h in numai 2.8 secunde, permitandu-si sa ajunga la o viteza de top de 356 km/h. Doar trei astfel de masini sunt puse la dispozitie spre vanzare in fiecare an. Asa ca daca doriti sa detineti acest hiper-supercar, va trebui sa va treceti pe lista de asteptare, alaturi de ceilalti pasionati.

2. Bugatti Veyron Super Sports - 2.400.000 dolari.
Aceasta este de departe cea mai scumpamasina de serie, disponibila pe piata astazi(varianta de baza costa 1.7 milioane dolari).Capabila sa ajunga la 100km/h in 2.5 secunde,Veyron este cea mai rapida masina de strada la ora actuala.

3. Aston Martin One-77 - 1.850.000 dolari
Insusi numele - "One 77" - spune tot: putere si frumusete intr-un singur model limitat la 77 de unitati. Aceasta masina ascunde sub capota 750 CP, capabili sa sprinteze pana la 100 km/h in 3.4 secunde si sa atinga o viteza maxima de 354 km/h. 
3. Pagani Zonda Cinque Roadster - 1.850.000 dolari
Acest model Pagani Zonda este unul dintre cele mai scumpe si mai exotice de pe piata. Atinge 100 km/h in 3.4 secunde si ajunge la o viteza maxima de 349 km/h.
4. Lamborghini Reventon - 1.600.000 dolari
Sprinteaza de la 0 la 100 km/h in doar 3.3 secunde si atinge o viteza de top de 339 km/h. Faptul ca este produs numai in numar de 20 de unitati si ca are un design deosebit il face atat de scump. 
4. Koenigsegg Agera R - 1.600.000 dolari
Agera R ajunge la 100 km/h de la okm/h in numai 2.8 secunde si poate ajunge la o viteza maxima de 418 km/h, insa este limitata electronic la 378 km/h.


5. Maybach Landaulet - 1.380.000 dolari
Landaulet este cel mai scump sedan de pe piata in acest moment. Sprinteaza de la 0 la 100 km/h in 5.2 secunde si este una dintre cele mai luxoase masini create vreodata.
 
6. Zenvo ST1 - 1.225.000 dolari
ST1 este limitat la 15 unitati, ajunge la 100 km/h in 2.9 secunde si poate atinge o viteza maxima de 375 km/h.

7. Hennessey Venom GT Spyder - 1.100.000 dolari
Este singura decapotabila din lume in acest moment cu un asemenea pret. Sprinteaza de la 0 la 100 km/h in 2.5 secunde.

8. McLaren F1 - 970.000 dolari
In 1994, McLaren F1 era cea mai rapida si cea mai scumpa masina din lume. Chiar daca a fost construita in urma cumai bine de 15 ani, are inca o viteza maxima incredibila de 386 km / h si ajunge la 100 km/h in 3.2 secunde. Chiar si astazi, McLaren F1 se afla pe lista celor mai scumpe masini, surclasand alte supercaruri.


9. Ferrari Enzo - 670.000 dolari
Enzo este cel mai popular supercar construit vreodataAtinge o viteza de top de 349 km/h si ajunge de la 0 la 100 km/h in 3.4 secunde. Pana acum au fost produse doar 400 de unitati si este in prezent vandut in cadrul licitatiilor pentru mai mult de 1.000.000 dolari.


10. Pagani Zonda C12 F - 667.321 dolariProdusa de o companie mica din Italia, Pagani Zonda C12 F poate atinge o viteza maxima de 346 km/h, cu un sprint de la 0 la 100 km/h in 3.5 secunde.

Cum sa iti intretii masina


O masina intretinuta ofera proprietarului mai mult confort, siguranta si, foarte important, posibilitatea de a o vinde la un pret peste media pietei. De aceea, este esential sa nu neglijati drumurile la service, sa va puneti semne de intrebare atunci cand sesizati zgomote ciudate si orice alt tip de anomalie.


Inspectia tehnica perioadica (efectuata numai la service-urile autorizate RAR) nu este neaparat o garantie a starii autoturismului.Desi aceasta verificare este reglementata prin lege (o data la 2 ani pentru autovehicule cu cel mult opt locuri, o data la 6 luni pentru autovehicule destinate transportului de persoane si o data la 1 an in cazul autovehiculelor de peste 3,5 tone, care transporta marfa), intre timp pot surveni altfel de defectiuni care nu trebuie ignorate.


Respectati perioadele si datele de service stabilite de constructor. Daca masina este noua, pentru a nu pierde certificatul de garantie, revizia trebuie realizata la service-urile agreate de producatorul auto. In cazul masinilor second hand, este recomandata revizia la fiecare 10.000 de kilometri parcursi, moment in care se schimba asa-zisele consumabile (filtre, ulei).


Daca mergeti mai mult prin praf, drum nisipos sau iarna, cand sunt imprastiate saruri pe sosea, este indicat sa schimbati filtrul de aer la 7000 km. In general, placutele de frana trebuie schimbate la 40.000 de kilometri.


O data pe luna verificati blocurile optice. Farurile trebuie sa fie curate, iar becurile arse, inlocuite. Verificati becurile de semnalizare, faza de intalnire si faza lunga. Rugati pe cineva sa verifice daca se aprind stopurile atunci cand apasati frana.


Cel putin o data pe luna verificati presiunea in pneuri, inclusiv la roata de rezerva, asigurandu-va ca este cea recomandata de constructor. O puteti face la cea mai apropiata benzinarie, dotata cu un compresor.


In general, se recomanda inlocuirea anvelopelor la 60.000 de kilometri, insa in calcul intra si alti factori precum tipul pneurilor, conditiile de drum si stilul de condus. Daca sunt prea tocite, atunci trebuie inlocuite, pentru a nu va pune in pericol pe dumneavoastra si pe ceilalti participanti la trafic. Anvelopele tocite nu mai au aceeasi aderenta, iar distanta de franare creste simtitor.


Verificati periodic lichidele de parbriz, de frana, de racire si nivelul uleiului. Inserati joja din dotare in baia de ulei si ghidati-va dupa insemnele “Min” si “Max”. Ideal este ca nivelul sa fie cat mai aproape de marcajul Max. Inainte de a verifica uleiul, asigurati-va ca motorul este rece. Daca uleiul este negru la culoare, atunci trebuie inlocuit.


Daca stergatoarele lasa urme pe parbriz, le puteti curata cu o solutie compusa din apa si otet. Daca dupa curatare, murdaresc in continuare si scartie, atunci a sosit vremea sa le inlocuiti.


Spalati masina cel putin o data pe luna, atat exterior, cat si interior, si curatati imediat excrementele de la pasari, care pot afecta iremediabil vopseaua. Ceruiti-o cel putin o data pe an pentru a-i reda luciul.


Investiti in piese auto recomandate de producator si evitati “chilipirurile”. Desi economisiti ceva bani, in general, acestea proavoaca si mai multe pagube.


Evitati zonele de parcare aglomerate pentru a nu va trezi cu mici zgarieturi in urma manevrelor de parcare efectuate de dumneavoastra sau de alti participanti la trafic. Gasiti o zona mai retrasa, chiar daca asta inseamna sa mergeti mai mult pe jos.

Ferrari 458 Speciale a fost lansat in Romania


Modelul 458 Speciale a fost dezvaluit oficial si in Romania. 458 Speciale este cea mai recenta capodopera Ferrari, bazata pe inovatie tehnologica extrema si cercetare. Astfel, deja exceptionalul 458 Italia devine o masina cu adevarat demna de supra-numele ”Speciale”. Rezultatul este cel mai performant V8 din toate timpurile, conform unui comunicat Forza Rossa.

458 Speciale - o noua lectie de tehnologie predata de profesorii absoluti de la Ferrari, performante duse la extrem ale unui motor si asa ultraperformant.


”458 Speciale ne-a demonstrat ca o masina cu mai putini cai putere poate sa fie mai rapida decat una mult mai puternica, din aceeasi gama”, a declarat Colin Kolles, singurul român Team Principal din Formula 1.

Datorita raportului exceptional greutate / putere, de numai 2,3 kg/cv, masina 458 Speciale poate ajunge de la 0 la 100 km/h in numai 3 secunde(0 – 200 km / h in 9.1 secunde), iar la Circuitul Fiorano a inregistrat un timp de numai 1’23’’5.

ulte dintre solutiile sofisticate, aplicate pentru prima data unei masini de serie in cazul 458 Speciale, inclusiv aerodinamica sa progresista, vor deveni caracteristici standard la viitoarele modele Ferrari.

S-a acordat atentie maxima sursei de alimentare, care a fost declarata doi ani la rand ”Cel mai performant motor” la Gala Premiilor Internationale Motorul Anului, si astfel Ferrari a construit cel mai puternic model V8 cu aspiratie naturala (605 cv), cu o extraordinara putere de 135 cv / l, cea mai mare atinsa vreodata de o masina cu motor cu aspiratie naturala


Echipa de la Ferrari a fost ghidata in munca sa de exigentele impuse de aerodinamica, a sculptat formele masinii, astfel incat sa fie mai orientata spre performanta ca niciodata. Ferrari  458 Speciale devine, din punct de vedere aerodinamic, cea mai eficienta masina de serie din istoria Ferrari. 

Tehnologia folosita in dinamica subsistemelor masinii ofera soferului incredere si control perfect al automobilului la viraje si la viteze mari, si raspuns exact la comenzi. Una dintre cele mai inovatoare caracteristici ale modelului 458 Speciale este sistemul Side Slip Angle Control, care faciliteaza controlul masinii la limita, imbunatatind mult emotiile incercate la volan. 



Pentru noua masina sport Ferrari, producatorul de anvelope Michelin si constructorul italian si-au unit cunostintele in inginerie de ultima generatie, expertiza in asamblarea anvelopelor, pasiunea pentru performanta, precum si abilitatile si capacitatile analitice ale dezvoltatorilor si pilotilor de teste. Rezultatul se vede in performantele superioare in trei arii: un tur de cursa mai rapid pe carosabil uscat, performanta considerabil crescuta tur dupa tur si aderenta optima pe carosabil umed. Anvelopele MICHELIN Pilot Sport Cup 2 sunt parte integranta din noul Ferrari 458 Speciale si componenta cheie a performantei sale exceptionale.

Concluzia finala este ca 458 Speciale are cel mai rapid timp de raspuns (0.060 sec), cea mai ridicata acceleratie laterala (1.33 g) atinse vreodata de o masina din gama Calutului Cabrat.

Ford B-MAX la 100.000 de unitati

Ford a construit modelul B-MAX cu numarul 100.000 la uzina sa din Craiova.
In  2013 B-MAX a inregistrat rezultate foarte bune in toata Europa, cu vanzari de peste 67.000 de unitati. Automobilul B-MAX cu numarul 100.000 este un model Titanium de culoare Panther Black echipat cu un motor pe benzina de tehnologie avansata EcoBoost de 1 litru, fabricat tot la Craiova, desemnat de altfel Motorul International al Anului in ultimii doi ani. 

Automobilul B-MAX cu numarul 100.000 este destinat unui client din Romania.

„Acesta este o realizare deosebita atat pentru marca noastra, cat si pentru echipa noastra de la Ford Craiova”, a declarat Vic Startek, Director General Operatiuni Autovehicule, Ford Romania. „Suntem foarte mandri de faptul ca fabricam un automobile atat de ingenious si inteligent precum B-MAX si ca am atins pragul de 100.000 de unitati produse in doar 18 luni de la lansarea monovolumului compact”. 

Tehnologiile avansate sunt un factor cheie in succesul constant al B-MAX, peste 80% dintre clientii europeni solicitand Ford SYNC, sistemul de conectivitate cu activare vocala. Sistemul este dotat cu functia Emergency Assistance, castigatorul unui premiu Advanced Award din partea Euro NCAP, functie care poate alerta operatorii de servicii de urgenta locale in 26 de limbi vorbite in 40 de regiuni europene. B-MAX a obtinut de asemenea punctajul maxim de 5 stele din partea autoritatii independente de testare a sigurantei la coliziune, Euro NCAP.

B-MAX ofera sistemul Ford Easy Access Door care asigura un acces de neegalat pentru pasageri si bagaj, datorita sistemului cu portiere fata cu balamale si portiere spate glisante, ce integreaza montantii centrali. B-MAX ofera de asemenea tehnologia Ford MyKey, unica in industria auto, care permite parintilor sa implementeze restrictii soferilor tineri, pentru un nivel sporit de siguranta.

Uzina de autovehicule de la Craiova construieste in prezent aproximativ 370 de unitati B-MAX pe zi. Pe langa B-MAX, Ford produce la Craiova motoarele pe benzina de tehnologie avansata EcoBoost de 1,0 litri si 1,5 litri, acesta din urma echipand modelele Ford din America de Nord si Asia.

Seat Leon FR o exceptie de la regula


Noul Seat Leon FR este interesant pozitionat la granita dintre emotie si pragmatismul ingineresc. Pozitia ocupata, intarita de un pret bun, poate reprezenta un start bun.

 

Noul Seat Leon ca masina este mai aproape de Audi A3, Alfa Romeo Giulietta, BMW seria 1 sau Mercedes-Benz A Klasse, insa la pret acum Leon FR este mai apropiat de Opel Astra GTC, Honda Civic, Citroen DS4.

Noul Seat Leon FR 1.4 TSI 140 CP Start&Stop M6 costa, modelul testat de noi, 21.598 euro cu TVA inclus. Nu putem sa nu remarcam nisa ocupata de noul Leon FR, o masina sportiva, un model premium, aflat intr-un palier de pret corect.


Seat Leon FR vizeaza o clientela care are nevoie de dinamism, confort, sportivitate in general, fara a uita confortul. Leon FR comercializat la noi beneficiaza de aportul a trei motorizari, doua pe benzina si un diesel, cu cinci variante de putere si trei variante de transmisii:

1.4 TSI de 122 CP si 140 CP ce lucreaza cu o cutie manuala M6
1.8 TSI de 180 CP care are transmisia automata DSG7
2.0 TDI de 150 CP sau 184 CP care lucreaza cu M6 sau DSG6



Toate versiunile de motorizare de pe FR au sistemul Start&Stop in dotare standard. Preturile pentru Leon FR pleaca de la 18.124 euro cu TVA inclus si ajung la 23787 euro cu TVA inclus pentru cel mai puternic TDI cel de 184 CP cu DSG6. Cel mai puternic motor pe benzina de pe FR este 1.8 TSI de 180 CP cu transmisia automata DSG7 si costa 22.513 CP cu TVA inclus, un pret bun spunem noi pentru o asemenea masina. La aceste preturi singurul combatant este Opel Astra vorbind aici de echiparea Bi-turbo.

Leon FR este un automobil iute, are o cutie scurta, dar docila. Sistemul de franare este prompt in buna traditie a grupului VW, nu am remarcat vreun fading pronuntat in rulajul pe serpentine in trafic aglomerat. Masina este bine echilibarata, are centrul de greutate jos pozitionat cu efecte bune in stabilitate, sasiul si trenul de rulare au setare sport. Noi am facut cunostinta cu capabilitatile motorului de 140 de CP insa daca aceeasi setare a masinii o imbunatatim cu o motorizare de putere superioara, ne putem bucura de senzatii sport rafinate.


Noi am obtinut un consum mediu de 7.2 l/100 km intru-un parcurs mixt in care au predominat drumurile virajate de pe Valea Prahovei, destinatia fiind Brasov. Leon Fr are demaraje in tromba insa nu explozive, cel putin la aceasta motorizare, iar directia precisa cu un feedback bun, de altfel o caracteristica a modelelor Seat, ofera reprize de mers agreabile si sigure. Sistemul de suspensii sunt reglate pentru sportivitate, insa ne-au menajat rinichii la denivelari.

Designul masinii atat exterior cat mai ales interior este dominat de "emotia" generata de muchii. Daca, din cockpit-ul soferului privesti plansa de bord si panourile interioare ale usilor, in general arhitectura habitaclului poti remarca pragmatismul muchiilor, design izvorat din sport. Leon FR are un bord auster, cum ii sta bine unei masini sport, care beneficiaza, ca de altfel intreg interiorul, de materiale placute la atingere si finisari exemplare. Scaunele soferului si pasagerului din dreapta, cu sistem easy entry, au forma de scoica si ofera, pe langa confort la drum lung, o buna sustinere  lombara si laterala.


 

Modelul Leon SC in echiparea FR de 1.4 TSI 140 CP St&Sp M6,  costa 14.697 euro fara TVA, insa modelul testat de noi avea incluse optionale(selectie): pachetul FULL LED, pachetul Confort Drive, sistemul multimedia cu touch screen capacitiv cu diagonala de 5.8 inci. Noi am ramas placut impresionati de pachetul optional de asistenta sofer ce include: High Beam Assist si Lane Assist. Sistemul Lane Assist care tine masina intre marcajele benzii de rulare executa automat la ridicarea mainilor de pe volan, corectii de cateva grade, vreo patru corectii am numarat noi si apoi te evertizeaza vizual si sonor sa pui mainile pe volan. La viraje ca masina sa pastreze banda veti simti feedback-ul sistemului Lane Assist in maini, sistem care va ajuta la sofat. Pachetul optional cu High Beam Assist si Lane Assist costa 334 euro cu TVA inclus.

Pentru calitatea raportata la pretul cerut, noul Leon FR, testat de noi, merita din partea noastra 5 stele.